2017-12-15 15:56:55• hírek • Bede Emőke

Merj nemet mondani a családon belüli erőszakra

Az akció során több mint kétszáz diákhoz jutott el a Megtört szárnyak üzenete.
Az akció során több mint kétszáz diákhoz jutott el a Megtört szárnyak üzenete.

A „Megtört szárnyak” nevet viselő kampányt idén februárban indította a Szatmár Megyei Rendőrség, az akció pedig lassan a végéhez közeledik.

A 2017-es év elején indult akció során 208 személyhez – zömében diákokhoz és tanárokhoz – sikerült eljuttatni az üzenetet: „Csak a biztonságod számít, megérdemled, hogy félelem nélkül élj!” A több mint kétszáz személy a középiskolákban tartott prevenciós előadások során ismerkedett meg a jelmondattal és az emögött meghúzódó szellemiséggel. Megtudták, mit jelent a családon belüli erőszak, mikor lehet kérelmezni a távoltartási végzést, illetve milyen más önvédelmi óvintézkedéseket engedélyez a Büntető Törvénykönyv.
 

Kilépni egy erőszakos kapcsolatból és elszigetelődni az agresszív családtagtól egyáltalán nem könnyű feladat, a „Megtört szárnyak” kampány azonban azt szerette volna tudatosítani a fiatalokban, hogy az áldozattá válás nem önhibánk eredménye, a felelősség mindig azt terheli, aki kezet emel a másikra.
 

Az akció során a diákok egy dokumentumfilmet is megnézhettek, melyben az ország egyik női börtönének rabjai mesélték el személyes történetüket. Mindannyian hosszú éveken át szenvedtek a családon belüli agressziótól, aztán egy holtpont átlépése után türelmük végére értek. A filmben szereplő nők azért kerültek rácsok mögé, mert megölték az őket évekig terrorban tartó partnerüket. A képsorok célja voltaképpen az volt, hogy felhívja a diákok figyelmét, nem kell várni a legutolsó pillanatig, egy hasonló helyzetben a hatóság segítségét igénybe véve azonnal lépni kell önmagunk védelme érdekében.
 

A közel egy éves prevenciós kampány lassan a végéhez ér. Utolsó állomására december 19-én kerül sor az Auchan bevásárlóközpontban, ahol a nagyközönség számára is szeretnének hasznos információkkal szolgálni. A helyszínen szakemberek válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire, szórólapokat osztogatnak, az Aurel Popp Művészeti Líceum diákjai pedig tematikus kiállítással készülnek, melynek fő üzenete: „Merj nemet mondani a családon belüli erőszakra!”

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: